Ruimte voor klassieke muziek

Johan Sebastian Bach leefde tussen 1685 en 1750 in het huidige Duitsland. Hij componeerde ontelbare muziekstukken waarvan  "air" één van de meest bekende is.

                                                         

Als je " air" wil beluisteren, klik dan op onderstaande link om het werk te downloaden.

klik hier voor de mp3

En nu genieten maar  van deze onsterfelijke klanken !

 

LEVENSLOOP :

1685 Geboren op 21 maart in Eisenach

1694 Zijn moeder sterft

1695 Zijn vader sterft

1696 Gaat wonen bij broer Johann Jacob in Ohrdruf, waar hij het lyceum bezoekt

1700 Zangleerling, later professioneel zanger in Michaelisklooster in Lüneburg

1703 Hofmuzikant in Weimar, benoeming tot organist van de Neue Kirche in Arnstadt

1704 Eerste cantate

1705 Reis naar Lübeck, ontmoet Buxtehude

1707 benoeming tot organist in Mülhausen; huwt Maria Barbara Bach in Dornheim; zij baart hem twee dochters en vijf zonen

1708 Organist en kamermusicus bij de hertogen Wilhelm Ernst en Ernst August in Weimar

1714 Concertmeester in Weimar

1717 Wordt gevraagd als Hofkapellmeister bij vorst Leopold von Anhalt-Köthen; vraagt ontslag; opgesloten 6 november; vrijgelaten 2 december; schrijft in Köthen o.a. Brandenburgse concerten, orkestsuites, suites voor cello-solo; sonates en partita's voor viool

1718 Reis naar Karlsbad

1720 Maria Barbara Bach overleden

1721 Huwt Anna Magdalena Wilcke; zij baart hem zes zonen en zeven dochters

1722 Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach; Das wohltemperierte Klavier deel 1

1723 Wordt aangenomen als cantor van de Thomaskirche in Leipzig; Johannes Passion; componeert tot 1750 o.a. cantates, Passionen, missen; orgelmuziek, concerten, Die Kunst der Fuge

Thomaskirche in Leipzig

1725 Orgelconcerten in Dresden

1729 Matthäus Passion

1734 Weihnachtsoratorium

1741 Reis naar Berlijn

1745 Vierde en laatste versie van de Matthäus Passion

1747 Das Musikalische Opfer gepubliceerd

1750 Twee mislukte oogoperaties; sterft op 28 juli in Leipzig

1760 Anna Magdalena Bach sterft als 'Almosenfrau'

 

Lees hier het levensverhaal van Johan Sebastian Bach :

JOHANN SEBASTIAN BACH werd in Eisenach geboren in de schaduw van de Wartburg. In de burcht op de hoge heuvel boven het stadje vertaalde Luther anderhalve eeuw eerder de Bijbel in het Duits. Dezelfde volkstaal zou later in Bachs passies en cantates doorklinken. Luther componeerde ook. De beginwoorden van zijn beroemde lied Ein feste Burg ist unser Gott staan boven de deur van de Georgenkirche in Eisenach, waar Bach werd gedoopt volgens de Evangelisch-Lutherse rite. Het doopvont, daterend uit 1503, staat nog in de kerk.

 

Maar het met veel hout sfeervol ingerichte Bachhaus, waar sinds 1907 een Bach-museum is gevestigd, bleek later toch niet Bachs geboortehuis te zijn. Dat huis moet hebben gestaan op de plaats waar nu een ander huis staat, aan de Lutherstrasse 35.

 

Een reis langs de plaatsen waar Bach woonde en werkte, toont de vergankelijkheid van aardse materie en de wisselvalligheid van wereldse roem. Bach is vrijwel nergens tastbaar. Bijna alle huizen waarin Bach woonde zijn verdwenen, afgebroken, vervangen. Het Bachhaus in Eisenach werd in de laatste oorlog gebombardeerd. Op de plaats van Bachs huis in Weimar is nu een parkeerplaats.

 

De kastelen en paleizen in Köthen en Weimar, waar Bach als hofmuzikant in dienst was, zijn ontdaan van hun toenmalige adellijke glorie of afgebrand en in andere stijl herbouwd. De kerken waarin Bach werkte zijn er meestal nog wel, maar van de oorspronkelijke inrichting is weinig of niets over. En van de orgels waarop Bach speelde is er niet één in nog authentieke staat. Ze zijn alle vervangen, gemoderniseerd, gerenoveerd of gerestaureerd.

 

Onvoorstelbaar is het dat de Thomasschule in Leipzig, waar de Thomascantor Bach van 1723 tot zijn dood in 1750 al zijn cantates en Passionen repeteerde met het jongenskoor en het orkest van de Thomaskirche, in 1902 werd afgebroken. De aanvankelijk in vergetelheid geraakte Bach werd toen allang beschouwd als de centrale componist in de Westerse muziek. Mozart en Beethoven erkenden zijn fundamentele betekenis, Mendelssohn 'herontdekte' hem in 1829 met de uitvoering in Leipzig van de Matthäus Passion, een eeuw na de eerste uitvoering.

 

 

Van Bach zelf is ook nauwelijks iets persoonlijks bewaard gebleven. Slechts een enkel portret stelt met zekerheid Bach voor. De Bach-musea in Eisenach, Arnstadt, Weimar, Köthen en Leipzig tonen van alles over Bach, maar het zijn vooral etsen en schilderijen van hoven en kerken. De meubels, gebruiksvoorwerpen en instrumenten in de vitrines zijn alle 'uit de tijd van Bach' - 1685 tot 1750. Van Goethe, Haydn en Mozart is van alles bewaard. Maar onbetwistbaar persoonlijke bezittingen van Bach, zoals zijn pruik of de pennen waarmee hij zijn composities schreef, zijn niet aan te wijzen. Ook over de herkomst en betekenis van een in Eisenach bewaard glas uit 1735 met daarin gegraveerd de initialen JSB en een notenraadsel bestaat geen zekerheid.

 

Alleen in de Bach Gedenkstätte in het 'Haus zum Palmbaum' in Arnstadt staat iets dat bewijsbaar door Bach zelf is aangeraakt. Het is het klavier van het oude orgel in de Neue Kirche, die nu Bachkirche heet. Bach mocht als 18-jarige het nieuw gebouwde orgel keuren - een opmerkelijk feit voor nog zo'n jong musicus. Kort daarop werd hij aangenomen als organist. Ook dit orgel bestaat niet meer, al is zojuist de restauratie van de Bachkirche bekroond met de bouw van een soortgelijk orgel.

 

 

 


Terug